Bir virüsün ne yaptığını anlayalım..
Covid-19 döneminden önce son beş yıla veya daha fazlasına baktığımızda, popüler konuların çoğu (örneğin: 3d yazıcılar, VR, AI, mobil teknolojiler, AGI, elektrikli arabalar, büyük veri, Mars gezisi vb.) teknolojide olmuştur. Teknoloji eğitimi üzerinde çalışırken, hemen hemen her gelişme veya süslü haberde kendimi bir şekilde ilişkilendirebildim. Yazılım, robotik ve teknoloji üzerinde aşırı çalışıyordum, ancak son zamanlarda ortaya çıkan salgın, biyolojik bir virüs hakkında temel bir anlayışa sahip olmadığımı fark etmemi sağladı. Şimdi hayatımıza öyle gelmişti ki, bunu anlama ihtiyacına karşı bu çok büyük bir his vardı.
Bilgi eksikliğimi telafi etmek için, tüm Covid-19 telaşının ortasında, bir bilgi almak için arkadaşlarımdan birini aradım. Biyolojik virüsler hakkında net bir fikir edinmek istedim. Bu konuda birçok çalışma yaptığını biliyordum.
Başlangıç noktası olarak, bilgisayar virüsleri hakkında derinlemesine bilgi aldım, bu yüzden onlarla konuşmaya başlamanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Ben öğretirken, yazılım kodlama ve basit günlük öğeleri arasında korelasyon bulmak gibi, yazılım fonksiyonlarını pizza üzerine yerleştirilmiş malzemeler aracılığıyla açıklamak gibi çok şey yapıyorum. Bilgisayar virüsleri ile biyolojik virüsler arasındaki benzerliklere dikkat çekerek bu konsepti çok kolay anlayabileceğime inanıyordum, ama sadece bu sefer yanılmışım.
Arkadaşım bana biyolojik virüslerin çok farklı ve karmaşık yapılar olduğunu söyledi. Hatta her ikisine de “virüs” demenin biyolojik virüsler hakkında gerekli temel gerçekleri denetlemeyle sonuçlandığından bahsetti. Bu yüzden bilgisayar virüsleri hakkında düşünmeyi bıraktım, özneye yeni bir ruh hali verdim ve boş bir sayfadan başladım.
Açıkladığı gibi, onu kesintiye uğratmamaya çalıştım, ama itiraf etmeliyim ki hala kafamın arkasındaki teknolojiyle ilişkilendirmeye çalışıyorum. Teknolojiye atıfta bulunarak anlamam gerekiyordu.
Dinledikten sonra, virüsleri günlük teknoloji kullanımımızla ilişkilendirebileceğimiz bir hikaye yazmanın iyi bir fikir olabileceği aklıma geldi. Çocuklara nasıl kod yazacaklarını öğretmek için müfredatlar oluşturmak için çok zaman harcadığım için, hikayelerle gelmeye alışkınım. Bu hikaye, bilgisayarları çok az anlayan insanlara bile virüslerin nasıl çalıştığı hakkında bir fikir edinmede yardımcı olabilir. Onunla biraz tartıştıktan ve biyolojik bakış açısını aşırı basitleştirdiğimden veya yakalamadığım gibi suçlamalarla karşılaştıktan sonra, en azından kısmen onu memnun eden bir hikaye bulabildim.
Hikaye yalnız bir USB Bellek çubuğu ile ilgili. Adı “Usbv”.
Bir zamanlar, Usbv adlı bu yalnız bellek çubuğu kendi başına serbestçe dolaşıyordu ve çok sıkılmıştı. Ayrıca, bir bilgisayar ve birkaç 3B yazıcıdan oluşan bir bilgisayar ağı vardı. Bu şirin ağın adı “Nell” idi.
Hikaye ilerledikçe, bir gün Usbv Nell’i görür. İlk bakışta büyüleniyor. Tüm bu yazıcıların çok farklı malzemeler üretmesini izlemek çok dikkat çekici. Bu muhteşem yapının bir parçası olmak istiyor. Kendisini ağın bir USB portuna takmaya karar verir. Arkadaş edinmek istiyor. Onları o kadar kötü istiyor ki, kendini Nell’e taktığında, 3d yazıcılara klonlama kodları göndermeye başlıyor. Yazıcılar tıpkı Usbv gibi yeni USB bellekler üretmeye başlar. O kadar mutlu ki, gittikçe daha fazla klon üretmeye devam ediyor.
Usbv’nin arkadaş tutkusu Nell’in tüm kaynaklarını kullanıyor ve son olarak yüzlerce Usbv klonu ürettikten sonra tüm ağ çöküyor. Bilgisayar ve Nell içindeki 3d yazıcılar tamamen çöktü. Tüm klonlanmış USB çubukları şimdi bir arada, ancak “neden kendimizden daha fazla üretmiyoruz” diye düşünüyorlar. Artık Nell’i daha fazla üretmek için kullanamayacaklarına göre, kendilerini bulup başka ağlara bağlamaları gerekiyor. Her biri etrafa saçılır ve kendilerini takıp üretimi yeniden başlatabilecekleri yeni ağlar aramaya başlar.
Ve kimse sonsuza dek mutlu yaşamıyor…
(P.S .: Hikayede;
Usbv, Coronavirus’tur.
Nell bir insan hücresidir.
Bilgisayar bir hücrenin çekirdeğidir.
3D yazıcılar bir hücrenin içindeki ribozomlardır.)
Volkan Keskin
Makercodes Kurucu Ortak